Spring naar content

Actualités > Nieuws

Smes-discussieforum: hoe moeten “gekke”, “arme” en “verslaafde” mensen worden behandeld in woon- en zorgcentra? 

Smes-table

HOE KUNNEN WE MENSEN EN PLAATSEN ONDERSTEUNEN EN DESTIGMATISEREN?  

Nadenken over verhuizen naar een rusthuis betekent vaak “de sprong wagen”, wat voor iedereen al ingewikkeld genoeg kan zijn, maar hoe zit het met mensen in een kwetsbare situatie? Welke toegang en plaatsen zijn er voor hen gereserveerd in deze huizen?  

Met mensen in een kwetsbare situatie bedoelen we: daklozen van wie de levensverwachting daalt en de veroudering versnelt door de hardheid van het leven op straat; mensen met psychische gezondheidsproblemen, voor wie destigmatisering binnen de samenleving een grote uitdaging blijft; mensen met een alcohol- of andere drugsverslaving, wiens gedrag in botsing kan komen met het institutionele kader en soms angst en wantrouwen kan oproepen. Maar we horen ook van mensen met meerdere van deze problemen.  

Wat voor soort mensen en wat voor soort levensprojecten? Hoe moeten diensten en sectoren samenwerken? Hoe kunnen we een collectieve en open leefomgeving in stand houden? Hoe kunnen institutionele en wettelijke kaders worden aangepast aan de realiteit en de behoeften van de burgers?  

Op 29 november 2022 vond er een discussie plaats over de opvang van kwetsbare mensen in woon- en zorgcentra. Lees de verslagen van de discussies van deze ochtend.  

 

Een discussiegroep georganiseerd door Smes Connect, Smes Housing First, Senior Montessori, OCMW Elsene, OCMW Ukkel, DIOGENES, Dionysos, la Gerbe (SSM), Infirmiers de rue, Infor-Home, LBSM en Résidence Les Tilleuls van OCMW St Gilles.  

18 maart 2024