Spring naar content

Wie zijn wij?

Er bestaan alternatieven!

Onze missie is om een positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop kwetsbare personen worden ondersteund en verzorgd door een persoonsgerichte benadering. Dit door een positieve kijk te bevorderen op ouder worden en op afhankelijkheid. 

Met behulp van de Montessori-benadering (Montessori-Based Dementia Programming®=MBDP®), aangepast aan ouderen, pleit onze vereniging voor een globaal model dat een groter welzijn en een betere levenskwaliteit bevordert voor mensen, hun mantelzorgers en de professionals die hen dagelijks ondersteunen. Ons doel is om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop we naar mensen kijken en ze ondersteunen, ook in de organisatie van de diensten die ze ontvangen. 

  • De keuze en het gevoel van controle over iemands leven terug geven
  • De betrokkenheid bevorderen bij voor de persoon zinvolle activiteiten van het dagelijks leven
  • Een plaats en een rol teruggeven binnen een gemeenschap om het gevoel van erbij horen en nut te versterken

Onze benadering is gebaseerd op het werk en de filosofie van Maria Montessori, aangepast door professor Cameron Camp. Deze persoonsgerichte benadering is gebaseerd op het gebruik van de resterende vaardigheden van de persoon, het aanpassen van activiteiten aan het individu met respect voor zijn of haar identiteit en het aanpassen van de fysieke en sociale omgeving. 

*De bovenstaande resourcevideo's zijn geproduceerd door de Naamse filmmaker Lou Colpé in het woon- en zorgcentrum/ levenshuis (maison de vie) Jardins de Scailmont in Manage (België). Ze maken deel uit van een opleidings- en ondersteuningsproject voor teams van de non-profitorganisatie Senior Montessori. Het doel van de video's is om een reeks prestaties te belichten, evenals getuigenissen van mensen die betrokken zijn bij het leven in het Woon-en zorgcentrum. Ze zijn een uitnodiging om de manier waarop we naar dingen kijken te veranderen, in het belang van respect en waardigheid voor iedereen. 

Ons team

Senior Montessori brengt een mix van profielen en ervaring samen in een vast team en onafhankelijke trainers die samenwerken en deelnemen aan de ontwikkeling van de vereniging en haar activiteiten.

Olivier2

Olivier BROLIS

Co-directeur

Als medestichter brengt hij alle ervaring die hij heeft opgedaan aan de Uclouvain en de Ulg als professor in de sociale economie en onderzoeker op het gebied van persoonlijke dienstverlening aan huis naar de VZW. Hij werkt ook bij IDEA Consult als expert-consultant voor het ontwikkelen en/of evalueren van sociaal beleid op regionaal en federaal niveau (Alternativ'ES, Digital'ES, Titres-Services, enz.). 

Valentine2

Valentine PEREN

Coördinatrice

Valentine is antropologe en heeft gewerkt in de sloppenwijken van New Delhi. Ze verrijkt het dagelijkse leven en de activiteiten van Senior Montessori met haar sterke gevoel voor menselijkheid en humor. Als projectleider sinds november 2021 neemt ze actief deel aan de vernieuwingen en experimenten van de VZW met vertrouwen, zekerheid en durf, ten dienste van het welzijn en de levenskwaliteit van de groepen en individuen die ze ondersteunt. 

Dam2

Damien BERNARD

Co-directeur

Met zijn Master in Human Resources Management in de hand besloot Damien om zich een jaar lang te gaan heroriënteren/decentraliseren in Australië, en daarna geluk te verkopen bij Carette terwijl hij op zoek ging naar zijn eigen weg. In 2019 kwam hij bij het Senior Montessori team van trainers, waar hij al zijn vaardigheden inzette in het geven van les en het leiden van groepen. 

Met meer dan 2.000 opleidingsuren onder zijn riem jongleert hij de Montessori-aanpak met passie en behendigheid. Damien is ook betrokken bij het bestuur van de VZW. 

Anaïs2

Anaïs DELONGUEVILLE

Administratief manager

Ze is verantwoordelijk voor het organiseren van de opleidingen en zorgt ervoor dat het administratieve leven van de VZW soepel verloopt. Met haar grote emotionele intelligentie en haar hoge gevoeligheid staat ze garant voor de sociocratie bij Senior Montessori. 

7-removebg-preview

Béatrice HERMAN

Facilitator - onbekwaamheid

Béa is al bijna 3 decennia gespecialiseerd in gehandicaptenzorg en heeft een goed begrip van de mens ontwikkeld. Opgeleid in voetreflexologie, grafomotoriek, geweldloze communicatie, aromatherapie en massage, heeft ze meer dan één truc achter de hand en krijgt ze het hele team aan het dansen met haar geweldige energie!  

Ze is trainer sinds 2022 en kwam in oktober 2023 bij het vaste team. 

8-removebg-preview

Muriel MOENS

Facilitator

Gedreven door een niet te stillen verlangen om verandering te brengen in de manier waarop we ouderen ondersteunen, en meer in het bijzonder ouderen met cognitieve problemen, wordt haar doorzettingsvermogen alleen geëvenaard door haar welwillendheid. Als ergotherapeute in een rust- en verzorgingstehuis sinds 2000, waar ze de dementiereferent is, neemt ze ook de rol van coördinator van de Brusselse afdeling op zich. Met al deze ervaring is ze meer dan uitgerust om de rol van trainer op zich te nemen bij Senior Montessori en CREA. 

Ze is trainer sinds 2018 en kwam in december 2023 bij het vaste team.